2010. március 30., kedd

Címek 1.0 és 2.0

Két friss hír kapcsolódik a címekhez.

1.0 Az EURADIN projekt befejezésével egyidejűleg megrendezésre kerül az Első Európai Címfórum (1st European Address Forum).

Ha erre gondoljuk, hogy ez egy old-fashioned, akkor az OpenStreetMap-ból kinővő alkalmazás egy igazi 2.0-ás vetélytárs. A résztvevők két, teljesen különböző oldalt képviselnek: a hivatalos állami nyilvántartást, és az alulról jövő kezdeményezést.

2.0 Az OpenStreetMap alapjairól induló OpenAddresses izgalmas kihívást jelent.

Odáig rendben van a dolog, hogy megcsináljuk az ismert helyeket és belterületi részeket, de mi történik akkor, ha a
  • Hipp Kft magyarországi gyártelepét kell geokódolni vagy
  • Kálon keressük a Szilapos 1 címet.
Várom a javaslatokat!

A web 2.0-ás megoldások nagy rejtélye, hogy miért épp ez fogják szeretni, és hogyan vegyem rá az embereket, hogy nekem/önmaguknak/másoknak dolgozzanak.

5 megjegyzés:

  1. A jelenséget így hívják: "crowdsourcing". A web 2.0-ás alkalmazások elterjedésével szorosan összefüggő folyamat, ma már komoly gazdaság-elméletek és üzleti modellek húzódnak meg emögött. A motiváció pedig pofon egyszerű: ingyen kapok valamit, és ha én felteszek valamit nekem reklám, másnak információ és fordítva..tehát mindenki jól jár :)

    VálaszTörlés
  2. Részben egyetértünk, bár nem látom, hogy a "reklám nekem" tényleg érvényesül-e a "crowdsourcing" megoldásban. A lényegi kérdésre még mindig nem kaptam választ, hogy hogyan veszem rá az embereket, hogy lelkesen töltsék a wiki.utikonyvem.hu oldalt :)

    VálaszTörlés
  3. A válasz valóban összetettebb, de azt hiszem köze lehet ahhoz a tevékenységhez, amiért Ön/Te blogol(sz) mások pedig (pl. én is) pedig kommentelnek :)

    Van egy téma, ami egy bizonyos csoportot érdekel és a lelkes érdeklődők pedig aktivizálják magukat, egy kritikus pont után pedig már "gerjesztődik" az érdeklődés, hiszen ha az emberek látják/hallják, hogy sokan ezt csinálják (főleg ha már saját ismerőseik is), akkor ők miért is ne csinálhatnák ugyanezt...

    A választ valószínűleg senki sem tudná megfogalmazni pontosan, akik létrehozzák ezeket az oldalakat jóllehet sokszor csak reménykednek, hogy sikerrel járnak, noha azért vannak profik is, akik a véletlennél többre alapozzák tevékenységüket, de hallgatnak a titokról (Google azért elég komoly birodalmat épített magának a tömegek erejére alapozva).

    Most megyek is utikonyvem wikit írogatni, mert látom, hogy nincs semmi a szülőfalumról, meg arról sem, ahol múltkor kirándultam :P
    Igen, épp most vett rá, hogy szerkesztgessek egy olyan oldalt, amiről eddig nem is tudtam...akkor ezt most hogy csinálta(d)?

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Pedig tényleg jó az oldal ötlete (utikönyvem.hu)! Térkép résznél nekem nem működött a címkeresés. Nem találta meg Kulcsot legalábbis, pedig a google maps és az openadresses is tudja merre van:) Viszont azon túl, hogy jó ötlet önmagában nehéz okot találni miért is használnák:) Ám ha lennének rajta túra ajánlók, az azon végigtúrázók biztosan feltennék az élményeiket és pl elmennének az Erdőbényei fás legelőhöz is.

    VálaszTörlés