2010. március 4., csütörtök

Parlamenti képviselői jövedelemlista 2.0

A korábbi bejegyzés hatására megjelentek a térképek a hvg Reflex rovatában, illetve a két korábbi térkép mellett néhány új, részletesebb is készült.

Ha a 2009. évi jövedelmeket nézzük, akkor a parlamenti képviselők jövedelmének szintjén az ország nem mutatja azt a szétszakítottságot, mint például foglalkoztatottság területén. Mindenhol lehet „jól keresni”, nem függ attól, hogy hol található a választókerület.

Ha csak a parlamenti munka után kapott, 2010. január elsejétől érvényben lévő javadalmakat vesszük, akkor már egy markánsabb térbeli képet kapunk, amely Budapesttől távolodva egyre növekvő javadalmakat mutat. Ennek oka, hogy a választókerületi pótlék a tiszteletdíjtól – az alapdíjtól és a pótdíjaktól –, valamint a választókerület központjának Budapesttől mért távolságtól függ. Aki távoli választókerületből érkezik és többféle funkciót is betölt, annak jelentősebb mértékben nőhet a javadalma.


Lakhatási támogatást a vidéki képviselők 90 százaléka igényel, de két budapesti választókerület képviselője is igényel támogatást. A vidéki kivételek közé tartoznak nagyvárosok polgármesterei és az államigazgatásban dolgozó, de vidéki választókerületben mandátumot szerzett képviselők. A választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás együttesen akár másfélszer nagyobb lehet, mint maga a tiszteletdíj.


Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény a képviselők javadalmazása esetén szerepvállalást és az „ingázást” támogatja.

További információ:

A térképek pdf formátumban letölthetők a www.geoindex.hu oldalról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése