2010. március 18., csütörtök

Pictometry

A GISOpen konferencián egy érdekes előadást láttam, ami illeszkedik, sőt kapcsolódik az egy hónappal ezelőtti bejegyzésekhez.
A légifotó készítése során nemcsak függőleges irányban, hanem további négy irányban készítenek felvételt, amiből előállíthatók a "térbeli" objektumok, épületek. Ez lehetővé teszi, hogy a képeken mérjük, körbejárjuk, stb.
Körbe már járhatunk épületeket - lásd Google és Bing Maps - de mérni még nem lehet, de normális/átlagos webező nem is akar.
Nem is képeket árulnak, hanem szolgáltatást, amiben a felhasználó távolról éri el az adatokat/képeket, de azokat használhatja desktopos rendszerekben (ArcGIS Desktop, MapInfo), illetve a biztosított fejlesztői környezetek segítségével beépítheti saját alkalmazásaiba is. Csak meg kell rendelni, és elérhető az ország bármely részére, bár elsősorban a beépített területeketre koncentrálnak.
Akit többet is szeretne tudni a Pictometry-ről, az látogassa meg az alábbi oldalt: www.blompictometry.com

A pictometry-hez természetesen tartozik angol nyelvű wikipedia cikk, illetve számos Youtube video, bár ezek most elég gyengék.

A címkékhez felvettem a "fénykép" kifejezést, mert nem igazán tudom, hogy mit kellene használni ehhez a bejegyzéshez, illetve az előző hasonló jellegű bejegyzésekhez (pl. Bing Maps Photosynth). Legjobb talán Kákonyi Gábor "Fény-Tér-Kép" megközelítése lenne.

1 megjegyzés:

  1. Egy kicsit más, de ennek is látványos 3D a vége:
    http://www.c3technologies.com/en_democlips.php?city=4

    VálaszTörlés