2012. február 18., szombat

Hol a határ?

A határ folyamatosan kitolódik. Régebben egyszerűbb volt a helyzet: vittem a térképet, az iránytűt .... később nézegettem a webes térképeket, elkezdtem használni a kézi GPS-t ... majd megjelent a Google Maps az űrfelvételekkel ... elindultak az on-board navigációk ... majd minden felköltözött a mobiltelefonra. E folyamat végére kicsit lazábbak lettünk, már többen is tudják (lásd Facebook, fourquare, waze), hogy merre járunk. Talán nyíltabbak és engedékenyebbek, de reméljük tudatosabbak is lettünk a helyzetünkkel kapcsolatban.
A navigáció a technikai megoldásokon kívül nem hozott jelentősebb változást az elmúlt években, kivéve a közösségi navigációt (waze, Egérút). Így érdekesnek tűnt a Microsoft ötlete, amely nem a szokásos feltételek, hanem a bejárandó útvonal biztonsága szerint tervezte meg a gyalogos navigáció útvonalát. Legyünk őszinték, ezek a szempontok sokszor bennünk is felmerülnek, amikor gyalogolunk.

"As a pedestrian travels, various difficulties can be encountered, such as traveling through an unsafe neighborhood or being in an open area that is subject to harsh temperatures. A route can be developed for a person taking into account factors that specifically affect a pedestrian. Moreover, the route can alter as a situation of a user changes; for instance, if a user wants to add a stop along a route." (forrás)

Támadások érték a Microsoftot ezért az elképzelésért, pedig nem csinált más, mint a népszerű crime mapping-nek talált egy igazi alkalmazást. Ha ingatlanvásárláshoz, mint információt szolgáltatjuk a bűnügyi fertőzöttséget, akkor meg is engedhetjük, hogy elkerüljük ezeket a területeket. Technikailag érdekes kérdés, hogy az időre vagy úthosszra hogyan fordítjuk át fertőzöttséget vagy teljesen kizárjuk ezeket a területeket az áthaladásból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése