2011. január 11., kedd

Milyen a világ "valódi" alakja?

A tegnapi bejegyzés adta az ötletet, hogy utánajárjak vannak-e egyéb kartogrammok a világ országairól. Találtam is egy érdekes cikket a Daily Mail honlapján, ami négy éve jelent meg.
A térképek két (a sheffieldi (UK) és a michigani (USA)) egyetem közös kutatásának eredményeit foglalják össze. Lássuk röviden a cikkben megjelent térképeket!


Alkohol fogyasztás (2001)
A világ egyes részein (pl. közel-kelet) gyakorlatilag nincs alkoholfogyasztás, viszont az átlagos nyugat-európai egy harmaddal több alkoholt fogyaszt, mint a világ többi részének átlagfogyasztása.
Érdekes, hogy Ugandában a legnagyobb a felnőtt lakosok alkoholfogyasztása, csak utánuk jön Luxemburg, majd Csehország és Írország.

A HIV vírus előfordulása  (2003)
A térkép a 15-49 éves korosztály körében előforduló HIV betegek számát mutatja. 2003-ban a legmagasabb számban Szváziföldön volt a vírus előfordulása (tíz emberből négy volt fertőzött).

Ingatlan árak 
Az egy főre eső legdrágább lakásárak az USA-ban és Európában vannak, a legolcsóbbak Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Katonai kiadások (2002)
A világon az USA költ a legtöbbet fegyverkezésre, a szárazföldi tömeg 45%-át teszi ki, ahogy a térképen is látható. Az USA 353 milliárd dollárt költött 2002-ben a hadseregre, a világ összesen 789 milliárd dollárt.

Háború és halál (2002)
Az előző térképen láttuk, hogy az USA költi a legtöbbet fegyverkezésre, ennek ellenére a háborús áldozatok alig érintik az országot. 
2002-ben a becslések szerint 172 ezer áldozata volt a világszerte körülbelül 80 helyszínen folyó háborúknak, ebből a legtöbb (kb. 26%) a Kongói Demokratikus Köztársaságban volt ( a térképen sötétbordóval van jelölve). A háborús áldozatok 70%-a kilenc helyen halt meg. A legmagasabb halálozási ráta Burundiban volt 1000 lakosra 1.2 áldozat jutott.

Játék import
Ez és a következő térkép világosan mutatja, hogy a játékok keletről nyugatra áramolnak. Az USA a legnagyobb játék importőr, nyomában az Európai országokkal. A legkevesebb játékot pedig Afrikába importálják.

Játék export
A világ legnagyobb játék exportálója a zöld színnel látható Kína, nyomában (a kicsit halványabb zöld) Hong Konggal.

A nemzetek gazdagsága (1500)
Ezen és a következő térképen jól látható az országok gazdasági átrendeződése. A térképen a becsült GDP alapján történt az országok méretezése. Jól látható Európa és Kelet-Ázsia dominanciája.

A nemzetek gazdagsága (2002)
Ma (500 évvel később) a pénz nyugatra áramlott, a világ vagyonának 46%-a az USÁ-ban és Nyugat-Európában van. Japánnal együtt ezek a régiók bírnak a legnagyobb vásárlóerővel, Afrikában pedig a legalacsonyabb vásárlóerővel.

Akit érdekel a téma, további kartogrammokat találhat a kutatás honlapján: worldmapper.org

4 megjegyzés:

  1. Ahol látszik Magyarország: http://www.worldmapper.org/display.php?selected=298

    VálaszTörlés
  2. igaz, bár nem valami dicsőséges téma sajnos :(

    VálaszTörlés
  3. A témának magyar vonatkozása is van :)

    A következő honlapban részletesebb infót és több példát találtok a témával kapcsolatban:

    http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/otka0810/tkartogram.htm

    Az ELTE-n a térképész MSc hallgatók tanulnak erről a témáról az utolsó félévben

    VálaszTörlés
  4. Nem szeretem a torzított kartogramokat, szerintem az egyik legnehezebben érthető és legidétlenebb tematikus térképezési módszer. Ugyanezeket a térbeli elemzéseket sokkal szebben is lehetne térképezni.

    VálaszTörlés