2010. április 5., hétfő

No comment (?)

Az Ordnance Survey 2010. április elsejétől számos térképet ingyenesen elérhetővé tett.


Egyik részről kérdezhetnénk, hogy miért nincs ez így itthon, másik részről meg kapnánk a választ, hogy legyen, de valaki finanszírozza meg. A harmadik fél – nem a FÖMI, nem a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft, hanem maga a nagybetűs ÁLLAM – jelenleg nem finanszírozza olyan mértékben ezeket a szervezeteket, hogy ingyen adható lenne.
Persze felmerülhet a kérdés, hogy bizonyos adatkészletek értékesítése (pl. topográfiai térképek, közigazgatási határok, alappontok) milyen nagyságú bevételt jelentenek ezeknél a szervezeteknél. Mekkora lenne a kiesés, ha bizonyos adatkészletek után nulla bevétel lenne. Ennek ismeretében már el lehet gondolkozni azon, hogy mi az, amit meg kellene finanszíroznia az államnak.
A "No comment (?)" címet mindenki úgy értelmezi, ahogyan szeretné, de én várom a véleményeket.

1 megjegyzés:

  1. Ez csak hozzáállás kérdése. De pl közigazgatási határok 10 méteres pontosságú állományának letölthetővé tétele, míg ugyanennek nagyonpontos verziójának fizetős meghagyása akár bevételt is termelhet a reklám miatt. Az biztos, hogy februárban jártam a FÖMI -nél és egy napot kellett várnom a 2010-es inflációs szorzó kiszámolására (valószínűleg nálam számolhatták ki először).

    VálaszTörlés