2010. február 15., hétfő

Google Labs funkciók

Akinek van kedve próbálkozni az aktiváljon néhányat a Google Labs által ajánlott új funkciók közül: http://maps.google.com/maps?showlabs=1. Néhányat kipróbáltam, íme a tapasztalatok.
  1. Húzás és nagyítás/kicsinyítés - jól működik, azt a funkciót tette elérhetővé, amit a vektoros térképszerverek biztosítanak, de a raszteres "tile maps" megoldásokból hiányzott.
  2. Légifelvételek - csak korlátozott területre és számban érthetők el, főleg az USA területére, így számunkra nem érdekes.
  3. Vissza a béta-verzióhoz - minek?
  4. Where in the World játék - majd ha lesz időm :)
  5. Forgatható térképek - az ötlet jó főleg, ha az API-ból is elérhető, de probléma, hogy csak a négy égtáj felé lehet forgatni, hiányzik belőle a tetszőleges irány, de biztos, hogy előbb-utóbb lesz ilyen
  6. Mi található a környéken? - ezeket a megoldásokat utálom, amikor megkapom az aranyoldalak.hu összes tartalmát. Alapvető problémán az, hogy nem biztos, és teljeskörű az információ, az van benne, aki fizetett.
  7. Szélesség/hosszúság megjelenítése - nagyon hiányzott nekem, és jól oldották meg, mert a méretaránytól függően változik a kiírt koordináta pontossága
  8. Szélesség/hosszúság jelölése - gyakorlatilag egy label a koordinátákkal
  9. Intelligens nagyítás/kicsinyítés - ez a funkciót nem sikerült "beüzemelni", bekapcsolt állapotban is sikerült úgy belenagyítani, hogy megjelenet a szokásos hibaüzenet. Maga az ötlet jó.

1 megjegyzés:

  1. 2. Talán nálunk is lesz hamarosan, hiszen az Earth-ben már rávasalták a 3D épületekre a belváros felett készült ferdetengelyű légifelvételeket.
    5. A "forgatható" térkép PC-n inkább érdekesség, a GoogleMaps alapú mobil navigációnál fontosabb. A feliratozás nem tökéletes: egyes megyeszékhely feliratok adott zoomszinten eltűnnek forgatáskor.
    9. Az intelligens nagyítás nálam működik. Ha lemegyek a nagyfelbontású képről, megjelenik ugyan a szokásos üzenet, de a következő mozgatáskor visszaugrik az elérhető zoom szintre.

    VálaszTörlés