2010. február 22., hétfő

Colbert híd

Az index.hu jó szemmel figyeli a térképet, és hozza "hírként" azt, ami "probléma". Nézzük meg kicsit alaposabban az aktuális kérdést, a Colbert hidat.
Az látszik, hogy nem a Tele Atlastól származó térkép része, a "Colbert híd", hanem egy POI, ami a térkép bevezetése (terkep.google.hu) óta használható. A link közvetlenül a wikipediara mutat, mint forrásra.

Hasonló, bár kevésbé ismert hibákkal is találkozunk, lássunk néhányat. Mindegyik érdekessége, hogy azon a zoom/nagyítási szinten látszanak, ahol az aranyoldal.hu-ról átvett POI-k még nem jelennek meg.

1. AQUINCUM ANTIK NUMIZMATIKA

Tegyük meg azt, hogy rákeresünk az "AQUINCUM ANTIK NUMIZMATIKA" kifejezésre a Google-ben. Érdekes eredményt kapunk, egy 1997-es könyvet :)

[Megjegyzés: Ne ijedjünk meg. A fenti sorok gépelésekor, még a tényleg egy könyv volt az első helyen, a Halis István Városi Könyvtárban, de amikor közzétettem a bejegyzést rögtön ez került az első helyre.]

2. Ibis Budapest

Tipikus geokódolási probléma, rossz az irányítószám (XLIV/44. kerület), és ennek megfelelően a "legközelebbi" helyes cím a XXII. kerületben volt. Ha helyes lenne az irányítószám (1068), akkor már sokkal jobb lenne az eredmény, bár akkor rossz helyre az Andrássy út másik oldalára helyezi fel a címet.
Érdemes megnézi a hotel weboldalát, hogy ténylegesen hol található.

3. Novotel

Hasonló hiba okozza a Novotel vesztét is, amely VIII. kerületből kikerült a XVI. kerületbe. A hiba "poénja", hogy ha rámegyek a hibás pontra, az egyik forrásként a booking.com oldalát jelöli meg, amely a Google Maps-et használja, de már jól geokódolt helyszínnel.


Következtetés? Ne higgyünk el mindent elsőre. Nem hinném, hogy valaki szándékosan rakta fel rossz helyre ezeket a POI-kat, inkább azt hiszm, hogy "statisztikai alapú adatgyűjtés" hibái markánsan jöttek elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése