2015. június 20., szombat

Változások

A blog jobb oldalán megjelenő "Érdemes olvasni" területről eltűnik egy blog (slashgeo.org), mert 10 után bezár. Ez nem egy jó előjel azután, hogy több, mint egy hónapig én sem írtam, és most megint szeretnék visszatérni.
Kétségtelen, hogy sokat változott a világ az elmúlt tíz évben mind technológiában, mind kommunikáció. Hol voltak akkor, a most már "öregnek" számító Facebook és Twitter, gyerekcipóben jártak a nyílt forráskódú programok, és senki sem használta a "dolgok internete" kifejezést, és a szerzorokról is mást gondoltunk .... bocs, és okostelefon sem volt. Ezek mind kapcslolatban vannak a térképekkel és a térinformatikával is, így egyértelmű, hogy jelentős volt a változás ott is.
Persze van az éremnek egy másik oldala is. Bár mindenki számára ismert a Google Maps és az IGO, de sokan ennél nem is tudnak többet, mert a mindennapi életben nincs szükségük többre.
A szakmai felhasználók is megváltoztak, sokan maradtak, és folytatják, amit korábban csináltak, de nagyon sok új felhasználó van, akinek még mindig újdonság a térinformatika, és a benne rejlő lehetőségek.
Kétségtelen, hogy változni kell, követni kell a trendeket, de helyet is kell adni az újaknak, valószínúleg nem nekem kell a legjobbnak lenni a drónokkal és a szenzorokkal kapcsolatos kérdésekben.
Ezek a változások inspirációt adhatnak arra, hogy átnézzem és frissítsem az olvasnivalókat a blogban, illetve a szlogenben szerepelő "Google Maps API-ig" részt is frissíteni kellene egy új, 2015-ben aktuális témára.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Tamás!
    Nem akarod kicsit szélesebbre venni a blog méretét, hogy nagy monitoron is kényelmesebb legyen? Szerintem egy 1280pixel széles blog nem olyan valóságtól elrugaszkodott dolog. :)
    A sablontervezőben lehet átállítani:
    https://draft.blogger.com/template-editor.g?blogID=4479921241213087288

    VálaszTörlés
  2. Csináltam is egy mintaoldalt ezzel a szélességgel:
    http://enterkepem.blogspot.hu/

    VálaszTörlés