2015. április 22., szerda

A nyelvészek és a térkép


Sokszor írt már Tamás és én is az OpenStreetMap térképpel kapcsolatosan, de részletes írás még nem született itt a blogon. Ma egy kitűnő ismertetés jelent meg a nyelvészek legnépszerűbb oldalán, ahol mindent megtudhatunk az Openstreetmapről.

Lázár deák beájulna
Ha most elénk tennének egy üres lapot, amire le kellene rajzolnunk a környékünk részletes térképét, vajon mennyire lenne pontos és megbízható az eredmény? Az OpenStreetMap egy szabadon használható online térkép, amit bárki rajzolhat, így az szerepel rajta, ami a közösség számára fontos. A Google Mapsnél jobb térkép szabad adatokra épül, de üzleti célokra is használható.
Az ismertetőt tehát most már el lehet olvasni, és térképezésre fel!

1 megjegyzés:

  1. az OSM egyik friss hasznalatarol egy erdekes link
    Egy nagyon érdekes beszámoló hogy a krizis térképezés hogyan hozott össze sokezer embert, hogy gyakorlatilag már a földrengés másnapjára pontos térképekkel segitsék a mentést.
    A legnagyobb szatellit fotográfus cégek azonnal ingyen bocsájtották rendelkezésre a felvételeket, sőt egy trükkel még a felhő alatti helyzetről is kibűvészkedtek képeket, amiket a trace-ekhez lehetett használni crowdsource-inggal

    http://www.theatlantic.com/technology/archive/2015/05/the-mapmakers-helping-nepal/392228/

    Itt lehet jelentkezni segiteni...
    http://kathmandulivinglabs.org/earthquake/

    VálaszTörlés