2014. július 28., hétfő

10 éves az OpenStreetMap!


Régóta terveztem már, hogy írjak egy hosszabb lélegzetű írást az OpenStreetMap térképről/közösségről, de végül soha nem éreztem elég alaposnak a tudásom hozzá, hogy belevágjak. Most is csak egy kis kedvcsinálót írnék, hátha sikerül valakinek a figyelmét felkelteni, hiszen egy olyan dologról van szó, ami a szakmánk, és akár még profitálhatunk is belőle.

Aki nem hallott volna róla, egy olyan digitális térképről van szó, ami közösségű szerkesztésű, és nyílt liszenszű (egész pontosan Open Data Commons Open Database License), lényegében ez a térképek Linuxsza. Azért is érdekes ez a vállalkozás, mert nem egyszerűen egy Google Maps alternatíváról van szó, a térkép jóval több lehetőséget rejt magában, itthon és a világban elég sok célra használják, a tűzcsapkatasztertől elkezdve a 3D térképezésig. Természetesen a térkép használhatóságát az adatok mennyisége is minősége fogja jobbá, vagy értéktelenné tenni, ezt tudja jól a közösség is. A magyar OSM térképészek ezért elég sokszor próbálnak nyitni a külvilág felé, szerveznek rendszeres találkozókat (a Cartographia Kft. támogatásával), sőt közös térképezéseket is.

Az OpenStreetMap 10. születésnapját is egy ilyen közös térképezéssel szeretnék megünnepelni a hazai szerkesztők augusztus 9-én. Ráadásul egy olyan témában, ami nem elsősorban az autósoknak hasznos, hanem a mozgássérült embertársaink életét szeretnénk megkönnyíteni a térképezéssel. Bárki csatlakozhat az eseményhez, akár van OSM képzettsége, akár nincs. Aki nem ért hozzá, azt egy pár órás gyorstalpalón felkészítik az aznapi feladatra. De lehet úgy is segíteni, hogy nem mozdulunk ki az otthonunkból, ugyanis a térképezés alatt itt a teljes munkafolyamatot kell érteni a terepi adatgyűjtéstől elkezdve a térképi objektumok berajzolásán keresztül, az objektumok leíró adatainak kitöltéséig.

A szülinapi eseményről bővebben itt lehet olvasni (és csatlakozni):
Facebook event
Google+ event
A szervezők wikioldala

Utóirat:
A szülinaptól függetlenül melegen tudom ajánlani az OSM térképezést/szerkesztést térképész és térinformatikus palántáknak, mert itt éles környezetben tehetik próbára szakmai tudásukat, vagy akár bővíthetik azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése