2012. november 12., hétfő

Kell nekünk navigáció?

Talán furcsán hangzik a kérdés, de az elmúlt napok élményei alapján joggal érzem úgy, hogy néhány országban tényleg felteszik ezt a kérdés maguknak, és valószínűleg nemmel válaszolnak.
Néhány napot Marokkóban töltöttem, ahol a tömegközlekedést a kicsi, piros és erős lestrapált taxik jelentik. Ezek mindenhova elvisznek, amit ismernek, amit elmagyarázol neki, illetve amit közelítéses megoldással (minden sarkon megkérdezek valakit) el lehet érni. Hiába adtam nekik címet, majd egy térképet pontosan bejelölve  a sarkot, ahova menni kell, nem használt nekik semmit. Forgatták a térképet, visszaadták, és elmentek a városrészbe, ahol az utca volt, majd az utcán lévők folyamatos kérdezése mellett elvittek a megadott címre. 
 Mint kiderült, nem érdemes címet mondani nekik, hanem csak a legközelebbi ismert helyet, POI-t (pl. kávéház), amit jól ismernek.
Ami az érdekesség, hogy ez a nemcsak a taxisok esetében működik, hanem az élet része. A munkában, amiben dolgoztunk címeket kellett felvenni, és a szokásos mezők (település, közterület, házszám) mellett elvárták azt is, hogy legyen egy mező a legközelebbi ismert helynek, POI-nak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése