2011. augusztus 24., szerda

A Google navigációs forradalma?

Az alábbi írást Miklóstól kaptam, én csak közlöm. Köszönet Miklósnak a munkáért.

"Pár év múlva szinte minden autóban lesz valamilyen GPS alapú navigációs rendszer. Ez olyan alap lesz a kocsikban, mint ma a papír alapú térkép. De milyenek lesznek a digitális, rongyosra használt térképeink (GPS navigációs rendszereink) amiket kinyitunk, ha keresünk egy idegen helyet?
Egy biztos ezzel kapcsolatban: ingyenesek. A többit csak sejtjük: mobiltelefonon futó, egyszerű, jól használható, mindig kéznél van, pontos, jól látható és hallható és talán intelligens is.
A Google navigációja megmutatja kicsit a jövőt, mire számítsunk a navigációs szektorban a következő években. De miért gondoljuk, hogy ez egy forradalmi változás, amit a Google a navigációban nyújt?

Hát nem a minőségért, annyi biztos. A program sem ergonómia, sem grafikai, sem pontos térkép adatbázis oldalról vagy intelligencia szempontjából nem a legjobb. Már láttunk szebb navigációt másoktól. Van könnyebben, jobban használható. Van forgalommal jobban számoló, intelligensebb navigáció. Van más is, aki ingyen kínál programot valamely platformon.
Akkor mégis miért fogja átrendezni ez a program az egész navigációs szektort? Könnyű lenne erre azt válaszolni, hogy mivel ő a Google. A válasz azonban nem ennyire egyszerű. Rengeteg tényező együttese kellett ahhoz, hogy egy nagy változás megérjen.

Mik voltak ezek:
  • tömegesen elterjedt okostelefonok.
  • nagy, autóban is látható képernyő.
  • jól hallható kihangosítás
  • mobilnet hálózatok, kiépülése.
  • tömeges mobilnet használat.
  • könnyen, bárkinek letölthető programok.
  • növekvő, éveken keresztül gerjesztett igény GPS rendszerekre az átlag lakosság körében.
  • megfelelő on-line térkép adatbázisok, navigációs célokra.
  • megfelelő mobil navigációs kliens.
  • felhasználók felé ingyenességet biztosító üzleti modell.
Végül ez mind megérett és most már a fejlett világ egész területén minden feltétel adott a tömegesen használt navigációs program elterjedésekhez. És ki más lenne az ebben az első, ha nem a Google.
De milyen, amit ingyen ad bárkinek, akinek van androidos telefonja ebben az országban? Röviden és tömören, használható.Ne várjunk csodákat a programtól, de amit kell, azt megteszi. Képes kiváltani a kocsiban lévő szakadt papír térképet. És a Magyarországon lévő 3 millió autó egyre nagyobb százalékában aktívan ott lesz.

Jó-e ez nekünk felhasználóknak? Hát ez még nem. Itt még komoly lépések vannak az elérhető maximumhoz képest. De a verseny megindult, értünk. Hogy ki lesz a következő, aki a kegyeinkre pályázik és magasabb minőséggel, kicsit többet ajánlva próbál meg felhasználóvá tenni, még nem tudjuk. De egy biztos, hogy a változás elindult, és mi ezzel csak jobban fogunk járni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése