2010. október 9., szombat

Kolontár

Ha már az indexen is megjelenik a terjedésmodellezés, akkor nem tehetjük meg, hogy nem említjük meg itt. Arra jó cikk, hogy ismertté váljon ez a fogalom, de már nem magyarázza el a mögötte lévő hátteret, a modellek megbízhatóságát, a felhasznált adatbázisok (DDM és a DTA-50) jellemzőire.
Ez a szomorú eset is felhívhatja a figyelmet az állami térképek fenntartásának/karbantartásának jelenlegi helyzetére, nehézségeire. A Google térképei sok felhasználásra jók, de amikor be akarjuk építeni egy modellező rendszerbe, akkor már "megbukott", és vissza kell nyúlnunk saját térképeinkhez.

A lenti tematikus térkép Devecsert (bal-fent) és Kolontárt mutatja aszerint színezve, hogy az egyes címeken/házakban mennyien laknak. A sárga színnel az egy-két lakos jelöltük, míg a legnépesebb épületek pirossal jelennek meg.

A terjedésmodellezéshez a menekítési terveken keresztül kapcsolódik ez a térkép. Ha már tudjuk, hogy merre terjed egy szennyezés, akkor azt is tudni kell, hogy ott kiket kell majd kitelepíteni, mire kell felkészülni egy-egy probléma esetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése